Зробити домашньою|Додати в обране
 

Сайт храму Різдва
Пресвятої Богородиці
Херсонської єпархії УПЦ

 

По благословенню
митрополіта Херсонського
і Таврійського Іоанна

 

Частинка неба на землі

Автор: Иоан від 16-01-2012, 22:00

Православний храм - це частина неба на землі; у храмі невидимо перебуває Сам Бог і невидимо служать небесні ангельські сили, тому наша поведінка в храмі повинна відповідати святості і величі Дому Божого.

Але не завжди ми знаємо, як, що і коли треба виконувати, перебуваючи у церкві. Тому і виникає безліч запитань. Але ніколи не пізно спитати у дорослих, як правильно слід поводитися.

А ось прочитай, як святі говорили про Храм Божий:

Митрополит Трифон (Туркестанов) зауважував:

Храм Божий - це земне небо. Храм Божий - це єдине місце на землі, де зовсім інше життя - життя молитви й любові; де все закликає до молитви. Це єдине місце, де стражденна, скорботна душа може знайти розраду і втіху. І дійсно, тут вона її знаходить; тут окрилюється.

А преподобний оптинський старець Анатолій (Потапов) повчав:

Кажуть, храм нудний. Нудний, тому що не розуміють служби! Треба вчитися! Нудний, тому що не дбають про нього. Ось він і виглядає не своїм, а чужим. Хоча б квітів принесли чи зелені для прикраси, взяли б участь в турботах з прикрашання храму - не був би він нудний.

Святий праведний Іоанн Кронштадтський звертав увагу віруючих на те, що:

Очі Владики у храмі Божому звернені на кожного з нас, серце Владики звернене до кожного з нас! Чи можна вимагати більшої близькості? Саме серце Владики звернене до мене. Іноді стоїш із людиною віч-на-віч і розмовляєш з нею, а серце її не звернене до тебе й зайняте чим-небудь іншим; а отут серце Боже - Усе до тебе звернено, вся любов Його, вся доброта, всі щедроти Його готові від Нього на тебе вилитися по вірі твоїй.

Джерело всякої щирої радості тече в храмі, усякого щирого спокою і умирення совісті, очищення, зцілення щиросердечне й тілесного, джерело сили й бадьорості щиросердечної, а театр і різні домашні розради мирські ніколи не замінять того, що одержить щирий християнин у храмі, у якому Сам Бог утішає душі віруючі й обертаючі до Нього серця свої, як мати утішає дитину. Від храму одержують відраду й розраду, з очищенням гріхів і помилуванням і покійні наші. Як гаряче треба любити храм, як прикрашати його! І це роблять всі, що пізнали йому ціну; і за них молиться Церква, говорячи: помолимося про цих, які з вірою, благоговінням і страхом Божим входять в нього, і помолимося за тих, хто добротворить у святому й всечесному храмі цьому.

Преподобний оптинський старець Іларіон (Пономарьов) зазначав:

Церква є для нас земним небом, де Сам Бог невидимо присутній і наглядає за предстоячими, тому в церкві треба стояти поважно, з великим благоговінням. Давайте любити Церкву і будьмо для неї старанні; вона нам розрада й потіха в скорботах і радощах.

Як треба заходити до храму Божого?

Йдучи до храму, треба обов`язково примиритися з тими, кого ти образив або на кого образився сам. Якщо не маєш змоги попросити прощення, то попрохай вибачення у серці своєму.

Заходь в храм з духовною радістю, шукаючи миру, заспокоєння і очищення душі. Церква - це і все життєва школа, яка навчає нас православної віри та християнських чеснот.

Чоловіки і хлопчики перед входом в храм зобов`язані зняти головний убір, а жінки покрити голову хусткою на знак покори перед Господом

До святого храму входимо тихо й побожно, з вірою та смиренням, бо входимо до святині, де все освячене, де з нами невидимо перебуває Сам Господь наш.

Перед входом у храм осіни себе хресним знаменням. Увійшовши до храму, зупинися поблизу дверей і зроби тричи перехрестися, проказуючи митареву молитву: "Боже, будь милостивий до мене, грішного".

Потім пройди до аналою, тобто спеціального столика, який стоїть посередині і на якому лежить храмова ікона і ікона свята цього дня, та прикладися до ікони.